Menú Cerrar

Pirja e duhanit të nënës mund të dëmtojë fitnesin aerobik të jetës së mëvonshme të pasardhësve

Pirja e duhanit të nënës mund të dëmtojë fitnesin aerobik të jetës së mëvonshme të pasardhësve

Për më tepër, rreziku i autizmit të pasardhësve u gjet të jetë më i larti tek gratë e ekspozuara ndaj niveleve të larta të kryeministrit të mirë në tremujorin e tretë të shtatzënisë.

Asnjë shoqatë nuk u gjet midis ekspozimit ndaj PM të mirë para ose pas shtatëzanisë dhe rrezikut të autizmit të pasardhësve, dhe ekspozimi i nënës ndaj grimcave me madhësi më të madhe-2.5 ose më shumë-duket se kishte pak ndikim në rrezikun e autizmit të një fëmije.

Duke komentuar gjetjet e ekipit, Weisskopf thotë:

"Të dhënat tona shtojnë mbështetje shtesë të rëndësishme për hipotezën se ekspozimi i nënës ndaj ndotjes së ajrit kontribuon në rrezikun e çrregullimeve të spektrit të autizmit. Specifikimi i gjetjeve tona për periudhën e shtatzënisë, dhe tremujori i tretë në veçanti, përjashton shumë shpjegime të tjera të mundshme për këto gjetje. "

Prevalenca e autizmit është rritur me 30% vetëm në 2 vitet e fundit, nga 1 në 88 fëmijë të prekur nga çrregullimi në 2012 në 1 në 68 fëmijë në vitin 2014.

Weisskopf shënon se Ekziston një sasi në rritje e provave të forta për një lidhje midis ekspozimit të nënës ndaj ndotjes së ajrit. "Kjo jo vetëm që na jep një pasqyrë të rëndësishme pasi ne vazhdojmë të ndjekim origjinën e çrregullimeve të spektrit të autizmit," shton ai, "por si një ekspozim i modifikueshëm, hap derën për të menduar për masat e mundshme parandaluese."

MNT raportoi kohët e fundit për një studim të botuar në revistën Nature Communications, i cili sugjeron që inflamacioni mund të jetë një shënues i autizmit.

 • Pediatri/Shëndeti i Fëmijëve
 • Shtatzënia/Obstetrika
 • Mjedisi/Uji/Ndotja

Pirja e duhanit të nënës mund të dëmtojë palestrën aerobike të jetës së mëvonshme të pasardhësve

Një studim i ri ofron një arsye tjetër pse nënat duhet të përmbahen nga pirja e duhanit gjatë shtatëzanisë; Mund të dëmtojë aftësinë aerobike të jetës së mëvonshme të pasardhësve meshkuj.

është vërtetuar se pirja e duhanit gjatë shtatëzanisë mund të shkaktojë dëm për nënën dhe fëmijën; Mund të rrisë rrezikun e lindjes së parakohshme, defektet e lindjes dhe vdekjen e foshnjave.

Pavarësisht këtyre rreziqeve, shumë nëna në pritje vazhdojnë të pinë duhan; Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), të dhënat për vitin 2011 nga 24 shtete amerikane gjetën rreth 10% të grave raportuan pirjen e duhanit gjatë 3 muajve të fundit të shtatzënisë.

Tani, autori i studimit kryesor Dr. Maria Hagnäs, nga Universiteti i Oulu në Finlandë, dhe kolegët sugjerojnë që pirja e duhanit gjatë shtatëzanisë mund të ndikojë në aftësinë aerobike të pasardhësve meshkuj më vonë në jetë.

"Studimi ynë shton bazën ekzistuese të provave të ndikimeve negative dhe të gjata të pirjes së duhanit të nënës," thotë Dr. Hagnäs.

Studiuesit publikojnë gjetjet e tyre në BJOG: Një Gazeta Ndërkombëtare e Obstetrikës dhe Gjinekologjisë – Një Gazetë e Kolegjit Mbretëror të Mbretërisë së Bashkuar të Obstetërve & amp; Gjinekologët (RCOG).

studimi nxjerr në pah nevojën për gratë shtatzëna për të lënë pirjen e duhanit

për të arritur në përfundimin e tyre, ekipi vlerësoi aftësinë aerobike të 508 burrave me një moshë mesatare 19 përmes një testi vrapimi 12-minutësh , i njohur si Testi Cooper.

Fitnesi aerobik pasqyron aftësinë e trupit për të marrë dhe përdorur oksigjen gjatë ushtrimit aerobik në mënyrë që të sigurojë energji në qelizat e muskujve; Sa më i ulët i një personi aerobik, aq më pak oksigjen trupi gëlltitet. Shembuj të ushtrimit aerobik përfshijnë ecjen, vrapimin, vrapimin, notin dhe çiklizmin – aktivitete që kërkojnë zemrën, mushkëritë dhe muskujt të punojnë shumë.

Faktet e shpejta në lidhje me pirjen e duhanit

 • Rreth 18 në çdo 100 të rritur në SH.B.A. sesa 16 milion amerikanë po jetojnë me një sëmundje të lidhur me pirjen e duhanit.

) dhe shtimi i peshës gjatë shtatëzanisë.

e burrave të përfshirë në studim, 59 nga nënat e tyre pinë duhan të paktën një cigare çdo ditë gjatë gjithë shtatëzanisë së tyre.

Ekipi gjeti burra, nënat e të cilëve pinë duhan gjatë shtatëzanisë demonstruan një gjendje të ulët aerobike në provën e vrapimit sesa ato, nënat e të cilëve nuk pinë duhan.

Ky konstatim ishte i pavarur nga BMI i nënave dhe pasardhësve, si dhe statusi i pirjes së duhanit dhe aktiviteti fizik i pasardhësve.

Përveç kësaj, studiuesit identifikuan aftësi të ulët aerobike midis burrave, nënat e të cilëve pësuan shtim të tepërt në peshë gjatë shtatëzanisë dhe që kishin BMI të lartë para shtatzënisë, por ata zbuluan se ky rrezik ishte ndërmjetësuar përmes peshës së pasardhësve.

Ekipi thotë se gjetjet e tyre shtojnë prova në rritje të rreziqeve të shëndetit afatgjatë që mund të ketë pirja e duhanit në shëndetin e fëmijëve, duke theksuar nevojën që nënat në pritje të lënë zakonin.

Dr. Geeta Kumar, kryetari i RCOG, thotë:

"Ndalimi i pirjes së duhanit është një nga gjërat më të rëndësishme që një grua shtatzënë mund të bëjë për të përmirësuar shëndetin, rritjen dhe zhvillimin e foshnjës së tyre, Dhe ky studim demonstron efektin negativ që pirja e duhanit në shtatëzani mund të ketë edhe në shëndetin afatgjatë të një fëmije. "

"Gratë duhet të marrin këshilla dhe mbështetje për t’i https://harmoniqhealth.com/ ndihmuar ata të ndalojnë pirjen e duhanit gjatë shtatëzanisë, si dhe udhëzime se si të mbajnë një peshë të shëndetshme për të minimizuar rreziqet për fëmijën e tyre të palindur," shton Dr. Hagnäs.

Artikulli ynë i Qendrës së Njohurive "Si të heqësh dorë nga pirja e duhanit" ofron disa këshilla të dobishme se si të braktisësh zakonin.

 • Pediatria/Shëndeti i Fëmijëve
 • Shtatzënia/Obstetrika
 • Pirja e duhanit/Pirja e duhanit
 • Mjekësia sportive/Fitnes

mekanizmi përmes të cilit gjumi përmirëson kujtesën e zbuluar

Studiuesit e gjumit pajtohen që gjumi luan një rol të rëndësishëm në lëvizjen e informacionit nga memorja afatshkurtër dhe afatgjatë; Sidoqoftë, përpjekjet për të zbuluar proceset themelore kanë dhënë rezultate kontradiktore. Tani, për herë të parë, hulumtimi i ri zbulon se aktiviteti autonom i sistemit nervor gjatë gjumit të shpejtë të lëvizjes së syve duket se luan një rol kryesor në konsolidimin e kujtesës.

i tillë ishte gjetja e një studimi nga Universiteti i Kalifornisë-Riverside (UCR), botuar në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Studimi tregon se rritja e aktivitetit të sistemit nervor autonom (ANS) gjatë gjumit është i lidhur fort me përmirësimin e kujtesës.

ANS është pjesa e sistemit nervor përgjegjës për funksionet e trupit që nuk kontrollohen me vetëdije, siç janë rrahjet e zemrës, frymëmarrja dhe tretja.

autori i lartë Sara C. Mednick, profesor i psikologjisë në UCR, shpjegon sfondin e studimit:

"Gjumi është treguar se lehtëson transformimin e përvojave të fundit në kohë të gjatë- term, kujtime të qëndrueshme. Por, studimet e kaluara prodhuan prova kontradiktore për të cilat tiparet specifike të gjumit rrisin performancën e kujtesës. "

Ajo dhe kolegët e saj konkluduan se kjo do të thoshte diçka që akoma e paidentifikuar po vazhdon gjatë gjumit për të promovuar konsolidimin e kujtesës.

Ata godasin idenë e ANS sepse ka prova që kujtesa gjatë orarit të zgjimit përmirësohet kur ANS është aktiv. Si i tillë, ata krijuan një studim për të provuar nëse aktiviteti i ANS gjatë gjumit mund të jetë lidhja që mungon që shpjegon se si gjumi ndihmon konsolidimin e kujtesës.

Testi i Remote Associates

Për studimin e tyre, studiuesit ftuan vullnetarë të marrin pjesë në një seri testesh bazuar në testin e Remote Associates (RAT).

Rat u krijua si një provë e krijimtarisë. Do artikull ofron tre fjalë, dhe pjesëmarrësi i kërkohet të japë përgjigjen si një fjalë të katërt që lidh të tre fjalët së bashku. Për shembull, një artikull mund të ofrojë fjalët "Duck, Fold, Dollar", për të cilin fjala e saktë e katërt do të ishte "Bill".

Studiuesit e adaptuan miu për studimin e tyre duke shtuar një përbërës të kujtesës. Pjesëmarrësit morën testin dy herë, disa duke marrë sy gjumë në mes, gjatë së cilës kohë studiuesit matën cilësinë e gjumit dhe ndryshueshmërinë e rrahjeve të zemrës (një mënyrë për të monitoruar aktivitetin e ANS).

Në raundin e parë të testeve, 81 pjesëmarrësve u prezantuan me probleme të miut. Disa gjithashtu iu kërkua të plotësonin një detyrë analogjie që u kërkonte atyre të jepnin përgjigje me një fjalë.

Të panjohura për ta, përgjigjet me një fjalë për detyrën analogjike ishin gjithashtu "primes" për zgjidhjen e disa prej problemeve të miut që do t’u kërkohej të përgjigjen në raundin e dytë.

Pas raundit të parë, 60 prej pjesëmarrësve u ftuan të merrnin një sy gjumë 90-minutësh, ndërsa pjesa tjetër-kontrollet-shikuan një video.

aktiviteti i ANS në REM gjumin e lidhur me memorie më të mirë

Më vonë në të njëjtën ditë, të gjithë pjesëmarrësit përfunduan një raund të dytë të problemeve të miut. Në disa nga këto probleme, përgjigjet ishin fjalët "kryesore" nga detyra analogji e përfunduar në seancën e parë.

Rezultatet treguan se nga pjesëmarrësit që ishin "të përgatitur" me fjalë në seancën e parë, ishin ata që morën një sy gjumë që kishin më shumë gjasa të zgjidhnin problemet e miut. Kontrollet, të cilët nuk bënë një sy gjumë, performuan më pak mirë.

Ky rezultat është në përputhje me studimet e mëparshme dhe tregon se gjumi përmirësoi performancën e kujtesës. Në fakt, rreth 40 përqind e përmirësimit të performancës për shkak të NAP mund të parashikohet nga sasia e gjumit të shpejtë të lëvizjes së syve (REM), vini re studiuesit.

Sidoqoftë, konstatimi i rëndësishëm u zbulua kur ata vlerësuan lidhjen midis aktivitetit të ANS gjatë gjumit REM (siç matet nga ndryshueshmëria e rrahjeve të zemrës): Kjo tregoi se ndryshueshmëria e rrahjeve të zemrës gjatë gjumit REM përbënte deri në 73 përqind të Përmirësimi i performancës së kujtesës.

"Gjetjet sugjerojnë që aktiviteti i ANS gjatë gjumit REM mund të jetë një kontribues i pashpjeguar në përmirësimet e lidhura me gjumin në performancën e kujtesës."

Prof. Sara C. Mednick

Studiuesit sugjerojnë se gjetjet do të ndihmojnë në përmirësimin e njohurive tona për lidhjet midis gjumit, shëndetit të zemrës dhe funksionimit konjitiv, si dhe më tej të kuptuarit tonë të lidhja mendje-trup.

Zbuloni se si kalimi më pak kohë në shtrat mund të parandalojë pagjumësinë kronike.

 • Neurologjia/Neuroshkenca
 • Psikologjia/Psikiatria
 • çrregullimet e gjumit/gjumit/pagjumësia

Mosbesimi mjekësor i lidhur me racën/përkatësinë etnike dhe diskriminimin

Studiuesit kanë gjetur lidhje midis niveleve të mosbesimit mjekësor, racës

ërkatësisë etnike dhe perceptimit të njerëzve për diskriminimin.

Në një studim të ri që përfshin njerëz nga Kalifornia, studiuesit zbuluan se mosbesimi i njerëzve ndaj klinikëve dhe sistemeve të kujdesit shëndetësor lidhet me racën

ërkatësinë etnike dhe diskriminimin e perceptuar.

Në artikull, i cili shfaqet në analet e mjekësisë familjare, studiuesit argumentojnë se trajtimi i racizmit sistemik dhe paragjykimeve të nënkuptuara në profesionin e kujdesit shëndetësor do të jenë më së miri në gjendje t’i adresojnë këto çështje.

pabarazitë shëndetësore ndikojnë të gjithë ne ndryshe. Vizitoni qendrën tonë të dedikuar për një vështrim të thelluar në pabarazitë sociale në shëndet dhe çfarë mund të bëjmë për t’i korrigjuar ato.

mosbesim dhe diskriminim shëndetësor

Hulumtimi ka treguar se mosbesimi ndaj profesionistëve mjekësorë dhe sistemeve mjekësore rezulton në rezultate më të këqija për pacientët. Mund të ndërpresë marrëdhëniet efektive të pacientit-klinikës dhe ta bëjë më pak të ngjarë që një pacient të shpërndajë informacione të ndjeshme mjekësore të ndjeshme.

Për shembull, në një meta-analizë të fundit që bashkoi rezultatet e 47 studimeve, nivelet e larta të besimit në një profesionist të kujdesit shëndetësor ishin të lidhura me shfaqjen e sjelljeve më të mira shëndetësore, të kishin më pak simptoma, dhe të kishin një cilësi më të madhe të Jeta.

Mund të ketë shumë arsye që një person mund të mos besojë më shumë një profesionist mjekësor ose sistemin e kujdesit shëndetësor. Për grupe njerëzish që janë margjinalizuar historikisht bazuar në racën ose përkatësinë etnike të tyre, një mosbesim i tillë mund të lindë nga përvojat e diskriminimit.

Pabarazitë racore në qasjen në kujdesin shëndetësor në Shtetet e Bashkuara janë dokumentuar gjerësisht. Këto pabarazi ndikojnë në shumë aspekte të kujdesit, trajtimit dhe rezultateve shëndetësore, duke përfshirë:

 • Shqyrtimin ose trajtimin e kancerit
 • Sëmundja e Parkinsonit
 • Demenca dhe të tjera neurologjike Ështjet
 • Kujdesi i fundit i jetës
 • Trajtimi i sëmundjeve kardiovaskulare
 • Menaxhimi i dhimbjes
 • Kujdesi për njerëzit me HIV
 • < Li> Kujdesi neonatal

si bashkëautor i studimit Prof. Mohsen Bazargan-Drejtori i Kërkimit në Departamentin e Mjekësisë Familjare në Universitetin e Mjekësisë Charles R. Drew & amp; Shkenca në Los Angeles, CA – dhe SHENIMI i ekipit:

"Këto pabarazi racore strukturore dhe sistematike në [SH.B.A.] kanë çuar në rezultate të dobëta shëndetësore, status më të keq shëndetësor dhe cilësi të ulët të kujdesit për grupet e pakicave, veçanërisht popullsitë e zeza dhe hispanike jo-spanjolle. "

Në studimin e tyre të ri, Prof. Bazargan dhe kolegët donin të eksplorojnë më tej shoqatat midis mosbesimit mjekësor dhe diskriminimit bazuar në gjuhën, racën

ërkatësinë etnike, sigurimin mjekësor dhe të ardhurat.

Duke anashkaluar mbi 2,000 pjesëmarrës

Për ta bërë këtë, studiuesit tërhoqën të dhënat e krijuara gjatë anketës së të rriturve në Kaliforni për sëmundje serioze dhe në fund të jetës. Ky studim u zhvillua nga qershori deri në korrik 2019 dhe mbuloi kalifornianët e moshës 18 vjeç ose më të vjetër. Ai përfshinte 2.588 njerëz.

Për studimin e ri, studiuesit shikuan të dhënat nga 2,328 të pjesëmarrësve që identifikuan si të zeza jo-hispanike, jo-spanjolle, ose hispanike. Nuk kishte njerëz të mjaftueshëm nga racat/etnitë e mbetura për t’i përfshirë ato në studim.

Pjesëmarrësit kishin qasje në internet ku kjo ishte e nevojshme. Studiuesit u pyetën atyre një sërë pyetjesh që mbulojnë informacionin demografik, besimin mjekësor, diskriminimin e perceptuar, statusin e përgjithshëm të shëndetit dhe nëse ata vazhdimisht e panë një profesionist të shëndetit.

Mosbesimi lidhet me racën/përkatësinë etnike dhe diskriminimin

studiuesit zbuluan se krahasuar me pjesëmarrësit e bardhë jo-spanjollë, pjesëmarrësit jo-spanjollë të zi dhe hispanikë kishin 73% dhe 49% më shumë të ngjarë Raportoni mosbesimin në profesionistët e shëndetit, përkatësisht.

Gjithashtu, 53% përqind e pjesëmarrësve të bardhë jo-spanjollë thanë që ata u besuan profesionistëve të tyre të shëndetit "shumë", krahasuar me 37% për pjesëmarrësit e zi jo-spanjollë dhe 36% për pjesëmarrësit hispanikë.

Studiuesit gjetën një lidhje të fortë midis diskriminimit të perceptuar dhe mosbesimit mjekësor. Ata gjithashtu zbuluan se të mos kesh një profesionist të qëndrueshëm shëndetësor të lidhur me nivele më të mëdha të mosbesimit.

Trajtimi i një problemi strukturor

Duke u bazuar në hulumtimet e mëparshme, studiuesit sugjerojnë që kjo mosbesim është për shkak të paragjykimeve të nënkuptuara racore dhe etnike në profesionistët e shëndetit, i cili del nga sistemet institucionale.

Si pasojë, ata bëjnë thirrje për "modele trajnimi me shumë bashkësi dhe teori" për të kundërshtuar këto paragjykime të nënkuptuara.

Më tej, ata sugjerojnë që klinikët duhet të përdorin kornizat e kompetencave strukturore për të inkurajuar "klinikët të njohin se si kushtet sociale, ekonomike dhe politike prodhojnë pabarazi shëndetësore në radhë të parë."

Ata nxjerrin në pah hulumtimet që kanë treguar një lidhje midis përvojave të brutalitetit të policisë dhe mosbesimit në institucionet mjekësore.

Sipas Prof. Bazargan dhe kolegëve, "Kjo shoqatë tregon se kushtet strukturore jashtë sistemit mjekësor – siç është brutaliteti i policisë – ndikojnë në marrëdhëniet me sistemin mjekësor."

Studiuesit konkludojnë se "[[m] hulumtimi gjatësor i xeheve është i nevojshëm për të kuptuar më mirë sesi faktorët komplekse shoqërorë, ekonomikë, psikologjikë dhe historikë kontribuojnë në mosbesim dhe rezultate shëndetësore."

 • Shëndeti publik
 • Kapitali shëndetësor
 • Cat 1

Meditimi

mund të ndihmojë vetminë

Shumë të moshuar i kalojnë vitet e fundit të jetës së tyre vetë. Partnerët vdesin dhe fëmijët lëvizin përpara dhe fillojnë jetën e tyre, duke i lënë të moshuarit të vetmuar. Sidoqoftë, të qenit i vetmuar është dukshëm më shumë sesa thjesht një shtëpi e qetë dhe mungesa e shoqërimit. Me kalimin e kohës, të jetosh në vetvete nuk merr vetëm në mendje, por gjithashtu mund të ketë një efekt të rëndë fizik gjithashtu.